Už na takmer 200 sa zvýšil počet obetí potopenia lode pri Lampeduse

03.10.2013 Celý región

Rím 3. októbra (TASR) - Počet obetí potopenia člnu s približne 500 africkými utečencami pri talianskom ostrove Lampedusa môže presiahnuť 200 mŕtvych. Informovali o tom miestne médiá.

Podľa tlačovej agentúry ANSA sa potápačom dnes podarilo vyloviť ďalších približne 100 bezvládnych tiel utečencov, ktorí na svoju púť za lepším životom vyplávali z Líbye. Doterajšie oficiálne údaje hovorili o 94 potvrdených obetiach. Desiatky ďalších ľudí sú stále nezvestné, medzi nimi ženy i deti.

Väčšina utečencov na približne 20 metrov dlhom člne podľa talianskych médií pochádzala zo Somálska, Eritrei a Etiópie. Ich potápajúcu sa loď zachvátil požiar po tom, ako sa pasažieri snažili upozorniť na seba pobrežnú stráž zapálením plachty.

Zachrániť sa zatiaľ podarilo 155 ľudí.

Agentúra ANSA s odvolaním sa na taliansku políciu informovala, že úrady zadržali jedného muža, občana Tuniska, pre podozrenie z organizovania prevádzačstva.

Taliansky premiér Enrico Letta označil nehodu za obrovskú tragédiu. Spoločne s podpredsedom vlády a ministrom vnútra Angelinom Alfanom čo najskôr odcestoval na miesto nešťastia.

Každoročne sa cez Stredozemné more na územie Talianska pokúšajú dostať tisíce afrických utečencov. Podľa nedávno zverejnenej štúdie, z ktorej čerpala agentúra Sinchua, zahynulo vo vodách pri južnom pobreží Talianska od roku 1994 okolo 6200 utečencov.

Talianske médiá pripomínajú, že v pondelok sa pri pokuse dosiahnuť pobrežie Sicílie utopilo 13 imigrantov, väčšinou pôvodom z Eritrey, ktorí sa pokúšali doplávať na breh po tom, ako vyskočili alebo ich vyhodili z lode prevážajúcej zhruba 200 ilegálnych prisťahovalcov. Začiatkom augusta sa podobná dráma odohrala v blízkosti pobrežia Catanie na Sicílii, kde sa utopili šiesti Egypťania.

Na juhu Talianska, najmä na Sicílii a v Kalábrii, sa od začiatku roku vylodilo vyše 22.000 ilegálnych prisťahovalcov, čo je takmer trikrát viac ako za celý rok 2012, konštatujú talianske médiá. Lampedusa sa nachádza bližšie k brehom Afriky ako k pevninskému Taliansku a je preto častým cieľom pašeráckych lodí prevážajúcich imigrantov.

Talianske úrady medzičasom informovali, že v noci nadnes na Lampedusu priplávala aj ďalšia loď, na ktorej palube bolo 463 imigrantov
 
UNHCR: Pasažiermi boli asi Eritrejčania
Všetci z odhadovaných 500 imigrantov na palube lode, ktorá dnes stroskotala pri talianskom ostrove Lampedusa, boli zrejme Eritrejčania plaviaci sa do Európy z Líbye. Informovali dnes v Ženeve Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu.

Podľa UNHCR na lodi z neznámych príčin vypukol požiar v čase, keď sa nachádzala asi pol kilometra od pobrežia.
 
 

Vyberte región

mark